OPASTUSTOIMINTA ON TAUOLLA KORONAN TAKIA, LAMMASJOOGAA JÄRJESTETÄÄN. TOIVOTAMME TERVEYTTÄ KAIKILLE!

Eläimet


Me kunnioitamme perinteitä myös kotieläimiin liittyvissä asioissa. Siksi meillä kasvaa vain maatiaiseläimiä. Ne ovat rotuja, jotka ovat sopeutuneet juuri Suomen olosuhteisiin. Nykyään maatiaiset ovat harvinaistuneet ja jopa uhanalaistuneet suomenlammasta ja suomenhevosta lukuunottamatta. Maatiaissika on jo kuollut sukupuuttoon. Me haluamme tehdä oman pienen osamme, jotta loput alkuperäisrodut säilyisivät kotieläinlajistossamme. Itsellämme on vain muutamia yksilöitä, mutta toivottasti kauttamme leviää tieto niiden hienoista ominaisuuksista ja mahdollisuuksista myös elinkeinotoiminnassa. Kiinnostavaa olisi esimerkiksi Green Care eli hoivamaatalous, jossa mm. eläimiä ja maaseudun ympäristöä hyödynnetään hoiva- ja hyvinvointipalvelujen tuottamisessa. Täytyy sanoa, että lempeän eläimen läheisyys tekee hyvää!
 
 

Suomenkarja


Lehmät ovat olleet emännän haave lapsuudesta lähtien ja nyt maalaismaisemaa täällä kaunistaakin kolme kyyttöä: Heilikki, Onneli ja Anneli. Laiduntava lehmä todellakin alkaa olla harvinainen näky suomalaisella maaseudulla. Vielä harvinaisempaa on se, että karja edustaa maatiaisrotujamme.

Suomenkarja jakautuu itä-, länsi- ja pohjoissuomalaisiin rotuihin. Valitsimme osittain sattumalta itäsuomalaiset eli kyytöt, sillä Laitilasta Saloniemen tilalta meille tuli kätevimmin ensimmäiset yksilöt, jotka sattuivat olemaan nimenomaan kyyttöjä. Luken eli luonnonvarakeskuksen mukaan itäsuomenkarja on pohjoismaisista nautaroduista kaikkein uhanalaisin ainutlaatuisen geeniperimänsä takia. Yritämme omalta osaltamme levittää tietoa maatiaiskarjan hyvistä ominaisuuksista ja uusista käyttömahdollisuuksista esimerkiksi hoivamaataloudessa ja elämystoiminnassa. Varsinkin kyytön maito tunnetaan hyvin juustoutuvana ja liha mureana. Sarvettomat ja sielukkaat maatiaislehmät ovat myös mukavia lemmikkejä!

Meidän lehmämme eivät ole maidon- tai lihatuottajia vaan kulttuurintuottajia. Teemme yhteistyötä mm. Raision kaupunginkirjaston ja kirjailija Reetta Niemelän kanssa. Lehmät toimivat nimittäin lukulehminä eli ne toimivat rauhallisena ja kannustavana lukuyleisönä esimerkiksi lapsille, joita halutaan rohkaista lukemisen pariin. Projektia voi seurata LUKULEHMÄT-facebookryhmässä.

 
 
Kesän pieni karjamme viettää kesälaitumilla tilakeskuksen lähimaastossa. Sinne täytyy siirtyä autotietä pitkin, joten naapureilta saatu traktorin perään kiinnitettävä kuljetuspuomi on tarpeen turvallista siirtymistä varten. Useimmilta laidunlohkoilta löytyy suojaavaa puustoa ja varsinkin auringolta on välillä päästäväkin suojaan. Lehmien elämä on aika rentoa. Vasikoita emme ainakaan tällä hetkellä teetä ja siksi meillä ei myöskään ole lypsyssä olevia lehmiä. Siitäkin on kuitenkin kokemusta kolmen meillä syntyneen vasikan verran. Emot ovat ensin saaneet hoitaa vasikkansa täysimetyksellä puolen vuoden ikään. Lypsykausi aloitettiin vasta vasikoiden lähdettyä eteenpäin kasvatukseen.
 
 

Maatiaiskanat


Kanamme edustavat uhanalaista suomalaista maatiaiskanarotua ja tarkemmin ottaen piikkiöläistä kantaa. Olemme mukana MTT:n luotsaamassa maatiaiskanojen säilytysohjelmassa, joka on käynnistetty 15 vuotta sitten. Sen ansiosta suomalainen maatiaiskana on pelastettu sukupuutolta. Tuntuu hienolta olla mukana tässä työssä! Kanojen hoito on mukava harrastus, josta saa hyvän mielen lisäksi palkaksi erittäin maukkaita munia. Meille on hyvin tärkeää myös eläinten olosuhteet. Kun kanojen luontaista käyttäytymistä kuopsutteluineen ja turvekylpyineen seuraa päivittäin, ei tulisi mieleenkään ostaa häkkikanalan munia. Tehotuotannossa eläinten hyvinvointia ei valitettavasti voida ottaa riittävästi huomioon, mikä on surullista. Kaikille kynnelle kykeneville voi kuitenkin lämpimästi suositella kotikanalan perustamista ja meiltäkin saa munia ostaa! Haudomme tilauksesta myös poikasia.
 
 

Lampaat


Lampaamme ovat puhtaita suomenlampaita. Niille on ominaista hyvin huopuvan villan lisäksi hyvä sikiävyys. Uuhella on yleensä siis useita karitsoja. Meille lampaat ovat maisemanhoitajien lisäksi myös lähellä tuotettua, eettistä ravintoa. Vuosittain on tarkoitus syödä pässikaritsat ja jättää uuhet jatkamaan sukua. Monesti kuulee surkuttelevia kommentteja karitsojen kohtalon suhteen, mutta ne saavat joka tapauksessa elää hyvän elämän ja kokevat nopean ja stressittömän lopun kotitilalla ilman pelottavia kuljetuksia. Keväästä 2017 alkaen meillä on myös harrastettu lammasjoogaa! Kyseessä on lempeä ja rauhallinen hathajoogaharjoitus, joka tehdään lampaiden laitumella. Lampaat osallistuvat siihen rauhoittavalla läsnäolollaan ja tarjoavat myös yllätyksiä! Joogan ohjauksesta vastaa Osuuskunta Onnenjuuri ja tarkemmin ottaen joogaohjaaja Karoliina Laakso.
 
 

Siat


Siat ovat meillä perinteiseen tapaan kesäpossuja eli ne tulevat keväällä ja syksyllä ne pistetään pataan. Ne viettävät mukavan elämän tonkien ja herkkuja syöden. Niiden jokapäiväinen autuus on naapuritilan Hakalan viimevuotiset ylijäämäperunat keitettyinä.

Sikojen touhujen tarkkailu herättää paljon ajatuksia. Ne ovat toimeliaita ja älykkäitä laumaeläimiä. Toki ruoka on niiden mielessä varmasti aina etusijalla, mutta ruokailujen välissä kärsällä tonkimiseen uhrataan paljon aikaa. Siat havainnoivat ympäristöään todella tarkasti. Vessahädän yllättäessä ne todella rynnistävät perustamaansa vessaan ja siksi aitauksen siistiminen on helppoa. Olisi kovin toivottavaa, että yhä useampi kuluttaja haluaisi nähdä siat sellaisina kuin ne ovat, eikä pelkästään halpana liharuokana. Sianliha tosiaan on kaupassa halpaa, varsinkin jos ostaa ulkomaista lihaa. Samaan aikaan suomalainen tuottaja kamppailee kannattavuusvaikeuksien kanssa kilpaillessaan tuontituotteiden kanssa, sillä Suomessa sikatuotannolla on sentään tiukemmat rajoitukset kuin maailmalla. Esimerkiksi antibiootteja käytetään huomattavasti vähemmän. Tässä Marjukka-emännän manifesti sikojen (ja muidenkin tuotantoeläinten) puolesta:

1. Syödään vähemmän lihaa.
2. Silloin kun syödään, niin valitaan mahdollisimman eettisesti tuotettua.
3. Jos yllämainitut tuntuvat liian hankalilta, valitaan ainakin kotimainen vaihtoehto.

Meidän possumme kasvavat siis omaan käyttöön. Jos kuitenkin kiinnostuit laiduntavien sikojen lihasta, niin kannattaa tutustua esimerkiksi Perkkiö tilaan Paimiossa! Vehmaalla toimiva Vallan Maukas Oy kasvattaa myös ulkoilevia sikoja ja lisäksi heillä on tilateurastamo, joten eläinten ei tarvitse kärsiä pitkistä kuljetusmatkoista.

 
 

Kanit Orvokki ja Nasu


Belgianjätti Orvokki ja risteytyskani Nasu ovat vuoden 2017 tulokkaita tilallamme. Niiden tarkoituksena on yksinkertaisesti tuottaa iloa lapsivieraille ja siinä ne ovatkin onnistuneet hyvin. Usein riittää pelkästään se, että on söpö eikä ainakaan pelottava, kuten isommat eläimet joskus saattavat pienten lasten mielestä olla. Tietysti niiden ruokkiminenkin on mukavaa. Jäniseläiminä ne myös edustavat meille uutta eläinryhmää ja tarjoavat näin lisää sisältöä erityisesti koululaisten opintoretkiin.
 
 

Kissat Tiuku ja Teme


Syyskuussa 2017 meille tuli uudet kissat reilun kahden kuukauden ikäisinä. Musta tyttökissa on nimeltään Tiuku ja raidallinen poikakissa on Teme. Kissat ovat vielä sisätiloissa kodissamme ja pääsevät ulkoilemaan, kunhan hieman viisastuvat ja ne on toki tarkoitus leikatakin. Toistaiseksi naapureiden kissat saavat hoitaa jyrsijätorjunnan piharakennuksissa!
 
 
Matkamaalle.fi
 
TripAdvisor
 
Instagram
 
 
 
Kaiturin tila
https://kaiturintila.fi

Emäntä:
Marjukka Kulmala
050 524 3278

Copyright © 2020 Kaiturin Tila | Webbinen.net