VIERAILUTOIMINTA ON TÄLTÄ ERÄÄ PÄÄTTYNYT. TOIVOTAMME TERVEYTTÄ KAIKILLE!

Tilan historia


Olemme teettäneet kansatieteilijä Esa Laukkasella tilahistoriikin, johon on koottu arkistotietoa tilan vaiheista. Tässä muutamia poimintoja:
Kaiturin viljelmä ja talo on saanut alkunsa vuonna 1608 Maskun Kankaisten kartanon maille perustetusta torpasta. Voi olla, että Kankaisten omistajat koettivat syrjässä asuvien torppariensa avulla saada vartioiduksi niitty- ja metsälohkojaan. Kaiturilla oli muina niminään aluksi Kämäri ja Vähä-Pakainen. Kaituri-nimen oletetaan tarkoittavan kangaspuiden kaiteiden tekijää. Viljelmä on ollut torppa ainakin 1640-luvulle saakka, mutta viimeistään vuoden 1666 paikkeilla se oli jo talo, eikä enää pelkkä torppa. Kaituri on ollut historiansa aikana myös rälssitalo. Kankaisten kartanon omistuksessa se oli aina vuoteen 1803 asti. Tämän jälkeen se vaihtoi useasti omistajaa. Vuonna 1883 Kaituri on saanut ensimmäisen sellaisen omistajan, joka on itse asunut tilalla. Sitä ennen se on ollut osa suuremman maanomistajan kiinteistöjä. Vuodesta 1884 vuoteen 1969 tila oli viimeisimmän Kaituri-nimisen suvun hallussa. Heiltä olemme saaneet paljon tietoa ja myös vanhoja valokuvia menneiltä vuosikymmeniltä.

Me Kulmalat ostimme tilakeskuksen vuonna 2003. Kaiturien jälkeen sillä oli ollut kaksi muutakin omistajaa ennen meitä. Ihastuimme Kaituriin ensi silmäyksellä, sillä sitä ei ollut pilattu korjaamalla. Ostohetkestä lähtien olemme kunnostaneet ja kunnostuttaneet rakennuskantaa vanhoja työtapoja ja -materiaaleja kunnioittaen. Meillä on ollut paljon ammattilaisia töissä ja tulee vielä olemaankin, sillä ylläpidettävää riittää! Myös uudisrakentamista tehdään: saunarakennus valmistui vuonna 2016. Kuulumme Rakennusperinteen ystävät ry:hyn ja sitä kautta olemme saaneet paljon tietoa vanhojen rakennusten korjaamisesta. Yhdistys kokoaa tietysti myös samanhenkiset ja restaurointitaitoiset ihmiset yhteen.

 
 

Kunnostustyöt


Tähänastisia suurimpia töitä ovat olleet molempien päärakennusten ikkunoiden kunnostus ja ulkomaalaus, asuinrakennuksen leivinuunin ja puulieden muuraaminen uudelleen sekä asuinrakennuksen vintin muuttaminen osittain asuttavaan käyttöön. Kesällä 2010 korjattiin vanhaa hevostallia, jossa nykyään viettävät lampaat talveaan. Tarkoitus oli ainoastaan ennallistaa eläinsuoja poistamalla 1960-luvun autotallirakennelma, mutta lahojen alimpien hirsikertojen paljastuminen kasvatti projektia melkoisesti. Onneksi saimme Laitilasta taitavat työmiehet Jani Moilasen ja Juha Lehtisen korjausurakkaa tekemään. Syksyllä he siirtyivät sitten tallin taakse pystyttämään komeaa hirsipihattoa maatiaiskarjallemme.

Syksyllä 2010 aikana aloitimme vanhan päärakennuksen kunnostamisen yritystoiminnan tarpeisiin. Marras-joulukuussa Veikko Virkkunen työntekijöineen(Laitilasta tietenkin!) vaihtoivat tulevan puotikamarin lahoja alahirsiä ja korjasivat osittain lahonneen lattian entiseen ryhtiinsä. Lahovauriot johtuivat 1960-luvun lopulla kamariin rakennetusta saunasta, jonka kosteussuojaukset eivät olleet pitäneet. Tammikuu 2011 alkoi muuraustöillä. Vaikkei muurari Timo Kosonen olekaan Laitilasta, hän taitaa kuitenkin vanhojen uunien korjaamisen. Puotikamarin pönttöuuniin oli tehty reikä saunan kiuasta varten vuonna 1969. Saman kohtalon oli kokenut salin vanha, komea kaakeliuuni, johon oli yhdistetty valurautakamina. Nyt molemmat tulisijat on ennallistettu ja ne saavat auttaa rakennuksen lämmittämisessä. Helmikuuussa 2011 jo tallia korjaamassa ja pihattoa rakentamassa ollut Juha Lehtinen ryhtyi paikkaamaan eli lankuttamaan lahoja kohtia hirsistä salissa sekä tuvassa. Myös lattialankut vaativat pientä paikkailua. Reunalankkujen alle piilotettiin putket tulevaa maalämpöjärjestelmää varten. Juha myös rakensi rungon sisävessalle, joka tuli entisen porrashuoneen tilalle. Maaliskuussa 2011 Juha sai työparikseen Fiskarsin kupeessa asuvan Miisa Säilän, jonka ensimmäisenä tehtävänä oli salin, puotikamarin ja tuvan puolipanelointi. Samalla myös yhdessä valitsimme värit sekä tapetit. Miisa teki lisäksi monia pieniä puusepäntaitoa vaativia töitä. Kaikki sähköt on tehty uusiksi maskulaisen Sähkötyö Rintamäen toimesta ja putkityötkin ovat paikkakunnan omaa osaamista LVI Kivijärveltä. Pinkopahveja ja tapetteja on käynyt liisteröimässä meillä jo useasti työskennellyt Teet Otstavel Paraisilta. Toukokuussa kunnostustöitä jatkoi oman kylän poika Erik "Eetu" Metsäranta. Haastava aloitustehtävä eli vessan lattialaatoitus englantilaisilla kuviolaatoilla sujui hienosti ja niin myös moninaiset tehtävät sen jälkeen. Välillä Eetu on oikeastaan ollut melkein tilan pehtoori! Kunnostustöiden viimeisiä vaiheita joulukuussa 2011 oli kaakeliuunin restauroinnin viimeistely, jonka teki vaikuttavalla ammattitaidolla Camilla Ståhle Kemiönsaaresta.

 
 
Matkamaalle.fi
 
TripAdvisor
 
Instagram
 
 
 
Kaiturin tila
https://kaiturintila.fi

Emäntä:
Marjukka Kulmala
050 524 3278

Copyright © 2021 Kaiturin Tila | Webbinen.net